Temperatura ideala in casa

Temperatura-ideala-in-casa

Simti ca ai dat peste cap termostatul si este prea frig dimineata ori prea cald dupa-amiaza in locuinta? Sau s-ar putea sa te trezesti in miez de noapte, transpirat sau tremurand, iar aceste lucruri sa te scoata din sarite.

Adevarul este ca gasirea temperaturii ideale in casa, la momentul potrivit al zilei, in anumite parti ale imobilului tau poate dura ani de experimentare. Dar, cu informatiile pe care le vei gasi in urmatorul articol, o sa poti lua decizia corecta, care va imbunatati confortul familiei tale si te va ajuta sa economisesti pe parcurs.

De ce e indicat sa ai o temperatura ideala in locuinta

In ultimii ani, cercetatorii au fost foarte activi in a intelege ceea ce oamenii percep ca fiind temperatura ambientala ideala. Ei au descoperit ca umiditatea joaca un rol important, pentru ca gradele se schimba odata cu nivelul acesteia. De exemplu, persoanele care se afla intr-o incapere unde umezeala are un nivel mai ridicat, simt confort chiar si la temperaturi mai scazute. Deci, cu cat aceasta este mai mica, cu atat caldura din incapere ar trebui sa fie mai mare.

In privinta efectelor aduse de setarea unei temperaturii la un prag prea ridicat ori, din contra, prea scazut, specialistii au descoperit cateva lucruri interesante. Daca esti genul de persoana careia ii place caldura, afla ca cercetatorii sunt de parere ca, cu cat spatiul este mai cald, cu atat iti este mai greu sa te concentrezi. in plus, nu este de neglijat nici impactul pe care consumul il are asupra mediului inconjurator si asupra finantelor atunci cand doresti o casa mai calduroasa.

Pe de alta parte, daca aceasta este prea racoroasa, aerul rece poate transporta mai putini vapori de condens pe mobila, pereti si ferestre. Acest aspect formeaza habitatul ideal pentru ca sporii de mucegai sa infloreasca. Acesta este daunator pentru sanatate, iar indepartarea lui poate fi dificila. Asadar, atingerea unei temperaturi ambientale optime este foarte importanta.

Care este temperatura ideala pentru iarna si vara in fiecare camera

Se pare ca toata lumea are o idee diferita despre care este temperatura normala in casa, dar majoritatea sustin ca cea perfecta se invarte in jurul valorilor de 20-25 grade Celsius. Sigur, asa cum e de asteptat, acestea variaza in functie de sezon si de zona in care este situata locuinta.

In timpul iernii, temperatura ideala in casa este de 21°C, pe cand vara, unele persoane prefera sa-si pastreze camerele mai reci, la aproximativ 20°C. Totusi, daca dormitoarele sunt la ultimul etaj pe partea unde bate soarele si ai un singur termostat care regleaza caldura intregului spatiu de locuit, probabil vei dori sa mentii un nivel mai scazut, in jurul valorilor de 18-20, pentru a nu incalzi excesiv in acele camere. Este valabil si daca device-ul este situat in camera cea mai calduroasa, ceea ce inseamna ca locuitorii acesteia vor trebui sa suporte, pentru binele celorlalti, cateva grade in plus.

Daca stai intr-un imobil care are un subsol pe care il utilizezi zilnic, nu este o idee rea sa il mentii mai calduros, deoarece acest loc este, de obicei, una dintre cele mai reci zone ale spatiului de locuit.

Iata care sunt temperaturile ideale pentru fiecare camera:

Living: 20-22°C
Dormitor: 16-19°C
Bucatarie: 18-20°C
Baie: 22-24°C
Hol: 15-18°C
Camara: 15-18°C
Biblioteca: 20-22°C.
Aceste valori sunt standard pentru persoanele care sunt acasa si active, dar ar trebui sa scada atunci cand locuinta este goala sau membrii familiei se pregatesc pentru somn.

Temperatura ambientala optima intr-o casa nelocuita nu ar trebui sa coboare mai jos de 10-15 grade Celsius atunci cand conditiile meteo nu sunt favorabile, cum se intampla toamna sau iarna. Asta deoarece conductele au nevoie de aceasta protectie trermica pentru a functiona corespunzator atunci cand sunt utilizate dupa o pauza.